неділя, 14 червня 2015 р.

Гарбуз, лікування гарбузом, опис та властивості гарбуза, застосування гарбуза в народній медицині.

        Гарбуз Гарбуз - однорічна, культивується в городах рослина з сімейства гарбузових - Cucurbitaceae. Батьківщиною рослини вважають Мексику. Виведено безліч сортів і форм гарбуза. Найбільш поширеними є гарбуз звичайний - Cucurbita реро L. - і гарбуз велика - Cucurbita maxima Duch. Лікувальними вважаються насіння, м'якоть і живці гарбуза. Склад: Насіння містить до 50% жирної олії, до складу якого входять гліцериди лінолевої, олеїнової, пальмітинової і стеаринової кислот, фітостерини кукурбітол, смолисті речовини, органічні кислоти, вітаміни С, В1, каротиноїди. М'якоть містить елатеріцін А, цукру, вітаміни С, В1, В2, РР, нікотинова кислота і каротиноїди, ферменти, фосфорнокислиє солі кальцію, магнію, заліза, міді, кобальту. Листя містять багато вітаміну С. Квітки містять фарбувальні речовини, флавоноїди, каротиноїди. Насіння гарбуза застосовуються проти стрічкових глистів, круглих гельмінтів. Дія насіння гарбуза схоже з рослиною папороть чоловічий, але вони менш токсичні. М'якоть гарбуза підвищує діурез і посилює виділення хлористих солей з організму, тому рекомендується при хворобах нирок і печінки. Лікувальний відвар з насіння гарбуза: Відвар: Сирі неочіщенниe насіння гарбуза подрібнюють в м'ясорубці, заливають водою, витримують 2:00 на легкому вогні у водяній бані, не доводячи до кипіння. Після віджимають, охолоджують протягом 10 хвилин, фільтрують, видаляють масляну плівку. Приймають по столовій ложці протягом 30 хвилин весь приготовлений відвар. Через 2 години після прийому відвару призначають сольове проносне. Дози відвару: дорослим - з 300 г насіння гарбуза, дітям 10 років - з 150, 5-7 років - до 100, до 3 років - до 50 г. У цей день виключити з меню жирну їжу. Порошок гарбуза: насіння сушать, очищають, подрібнюють, перед вживанням його розмішують з водою. Доза для дорослих - 80 г, для дітей - 40 г. Приймають протягом 15-20 хвилин. Через 2 години після останнього прийому призначають сольове проносне. Насіння гарбуза малотоксични і добре переносяться хворими, саме їх слід призначати як протиглисний засіб для дітей 2-3 років, вагітним і годуючим матерям, пенсіонерам і ослабленим хворим. М'якоть гарбуза застосовується як діуретичну і поліпшує обмін речовин засіб, а насіння як було сказано вище - застосовується як протиглисний. Насіння гарбуза можна використовувати при стрічкових гельминтозах в суміші з медом: Насіння з медом: 50 г сирого насіння очистити від шкірки, залишивши зелену шкірку, розтерти з 50 г меду. Хворому на ніч очистити шлунок, а вранці прийняти приготовлену суміш за годину до їжі. Через 4 години прийняти сольове проносне. Після цього протягом 2 діб повинна бути молочно-рослинна дієта. Як антігел'мінтік насіння гарбуза ефективні в зборах з рослинами аналогічної дії: Збір антигельмінтний: Насіння гарбуза, квіток пижма звичайного і кори крушини ольховидной порівну. Приготувати відвар з розрахунку 2 столові ложки суміші на 2 склянки води і приймати по 1 склянці вранці і ввечері. М'якоть гарбуза, варену з медом, дуже корисно вживати в їжу при захворюваннях печінки, нирок і при всіх захворюваннях, що супроводжуються набряками. При хворобах нирок і сечового міхура народні лікарі використовують "молоко" з насіння і м'якоть гарбуза. Кращий ефект в цих випадках дає "молоко", приготоване з насіння гарбуза і конопель, взятих порівну: "Молоко" з насіння гарбуза: Взяти висушені, що не смажене насіння гарбуза і конопель - 1 стакан. Розтерти в ступці, підливаючи туди окріп не більше 3 склянок. Виходить каламутна біла маса, яку потрібно процідити, остудити. Уотреблять протягом дня. Гарбузова м'якоть покращує роботу кишечника, тому благотворно діє при колітах, що супроводжуються запорами. Дуже хороші результати в цих випадках дає свіжий сік, отриманий із сирого гарбуза. Доза його - по 2-3 склянки на день. У ветеринарії найчастіше застосовують насіння гарбуза як протиглисний засіб птахам у формі кашки: Кашка від глистів для тварин: Беруть 1 кг перетворених на борошно насіння гарбуза і заливають 8 частинами води, кип'ятять протягом години, після чого знімають зверху спливла масло, додають висівки або житнє борошно до утворення кашкоподібної маси. Суміш згодовують натщесерце гусям з розрахунку 40 г дорослому гусака, 20 г - молодому, 15-20 г - дорослої качці, 5-10 г - молодий. Дуже обнадійливі результати отримані при використанні сирого гарбуза разом з насінням при гіповітамінозах у курей, які охоче поїдають її в будь-який час року. Інші рецепти Теплий відвар з товченого насіння гарбуза потрібно приймати при гіпертрофії передміхурової залози. При простатиті рекомендується приймати по 220 мл 4 рази на день соку гарбуза, а також є 2 столові ложки насіння гарбуза. При запаленні сечового міхура взяти склянку сушених насіння гарбуза, стакан насіння конопель, змішати і розтерти, потім залити 600 мл окропу, розмішати і процідити. Приймати дану суміш протягом дня. М'якоть сприяє засвоєнню іншої, більш «важкої» їжі. Страви з гарбуза дуже корисні людям з хворою печінкою і нирками, так як гарбуз легко усвояется і живильна. Рекомендують її хворим з шлунково-кишковими захворюваннями. М'якоть гарбуза має жовчогінну дію, покращує роботу кишечника, допомагає при запорах. У гарбузі міститься пектин, який сприяє виведенню холестерину і хлоридів, а тому гарбуз використовують для видалення з організму «шлаків», радіоактивних елементів, солей. При остеохондрозі, ревматизмі, подагрі, захворюваннях нирок і печінки - обов'язково їжте гарбуз. Сік гарбуза - дуже корисний, оскільки він розчиняє камені в нирках і жовчному міхурі і сприяє їх виведенню. М'якоть гарбуза покращує сечовиділення, не дратуючи ниркові тканини, а тому гарбуз це хороший засіб при хворобах нирок і сечового міхура, при набряках судинного характеру. При хвороби нирок і печінки пити сік гарбуза по склянці на день. М'якоть гарбуза прикладають до шкіри при висипах, екземі, опіках і гнійників. Насіння гарбуза зміцнюють мускулатуру сечового міхура. Гарбуз - низькокалорійний продукт, тому її рекомендують при ожирінні. Так як гарбуз містить багато заліза, міді, цинку, то її рекомендують хворим онкологією, залізодефіцитною анемією, для ослаблених хворих. При анемії 5 разів на день їсти по 50-150 грам вареної гарбуза (при такій дієті приймати залізовмісні препарати не потрібно). Зміст великої кількості фтору робить гарбуз хорошим профілактичним засобом при карієсі зубів. Дневаня доза фтору для людини - 1 мг, щоб отримати цю дозу потрібно с'дать 600 грам гарбуза в день. Гарбуз корисна при атеросклерозі, має заспокійливу дію: Відвар гарбуза з медом приймати на ніч при безсонні. При зубному болю закапати в ніс сік гарбуза. Гризти як насіння насіння гарбуза при глистів. Легко приготувати відвар насіння гарбуза: Відвар насіння: Взяти 1/2 кг насіння з шкіркою, потовкти, залити літром води і тримають 2:00 на водяній бані, але кип'ятити. Потім відвар процідити, остудити і випити маленькими порціями протягом 1 години. Через 2 години після прийому всього відвару випити сольове проносне. Жирну їжу в день лікування не їсти. Напередодні необхідно клізмою очистити кишечник. Доза для 10-річних дітей - 300 грам насіння і 600 мл води; для 5-летніx - 200 г насіння і 400 мл води; дітям до 4 років 100грам насіння і 200 мл води. Дітей можна лікувати по-іншому: Насіння гарбуза очистити від шкірки, розтерти і змішати з медом або варенням в пропорції 3: 1. Отриману масу з'їсти невеликими порціями на голодний шлунок протягом 1 години. Доза дітям 3 - 4 років - 75 г, 6 - 7-років - 100 г, 10-років - 150 г. Через 3 години приймають проносне і роблять клізму. Насіння гарбуза ефективні в 25% випадків, але коштують на 1 місці по нешкідливості. Свіжий сік з м'якоті гарбуза п'ють по 1/3 склянки 3 рази на день при раку.

Немає коментарів:

Дописати коментар